Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
Le blog de Flora

Megállhat-e az idő?...

18 Avril 2013, 15:45pm

Publié par Rozsa Millet-Tatar

Megállhat-e az idő?...

Megállhat-e az idő?...

A tengerparton töltött rövid hétvége Isztambult juttatta eszembe. Hiába, nem múlik a nosztalgia a huszonegynéhány év ellenére... Sőt, ha a kezdetektől számítom, jövőre lesz 30 éve, hogy odaköltöztünk, mégpedig hat évre. Mintha az azóta eltelt idő, örömmel, gondokkal, gyásszal, csak rövid, zárójelbe tett periódussá válna emlékeimben, s minden ott folytatódhatna, a Boszporusz partján!
Az idő relativitása... Valószínűleg azért próbálkozik az ember kezdetektől fogva mindenféle időmérő feltalálásával, hogy ellensúlyozza az idő érzékelésének rendkívül szubjektív voltát! Ha életünk eseménydús, jövendőbeli emlékekben gazdag, egyszerre az az érzésünk, hogy felgyorsul az idő... Ha pedig monoton, unalmas, ingerszegény, csigalassúsággal vánszorog, s későbbi emlékeinkben olyan, mint az csillagászati "fekete lyuk", mely egyetlen, láthatatlan pontba sűrűsödve mindent elnyel...Az életünket is.
Fiunk tizenharmadik évében járt, amikor visszaköltöztünk, most meg két gyerek apja! Ez a valódi időmérő, azt hiszem. Hiszen belül nem érezzük az idő múlását, még mindig ragaszkodunk néhány ifjúkori megvalósítatlan álmunkhoz, s még mindig inkább előre nézünk, mint hátrafelé.
Ezen a ponton lett gyanús nekem a nosztalgia: azon vettem észre magam, hogy egyre gyakrabban fordulok az emlékek felé, melyek közül szabadon válogathatok, felidézve azokat, melyek kellemes hangulatba ringatnak, mintegy kimenekítve a jelen nehézségeiből, legalábbis egy időre. Anyám szinte csak kísérteteivel társalog... Rettenetes érzés, még akkor is, ha tudom, hogy szüksége van erre a menedékre. Vajon lehet-e igazán életnek nevezni még, amikor csak a múltba menekül valaki?...
Veszélybe sodorja magát az autós is, ha csak a visszapillantón a szeme.

Commenter cet article